De Cursus in Wonderen, waar elders op deze site het nodige over te lezen is, is voor mij altijd een enorme inspiratie bron geweest. Het is alleen een boek dat niet makkelijk leest, zeker niet als je het alleen doet. Dit komt o.a. door het taalgebruik en de dikte van het boek. Ook heb ik gemerkt dat veel mensen de neiging hebben om er mee ‘in hun hoofd’ bezig te blijven, wat een valkuil kan zijn.

De Helende Reis en het Presence Proces zijn beiden heel praktisch, gericht op voelen wat er nú is i.p.v. er over nadenken, en, hoewel je ze niet allebei hoeft te doen, vullen ze elkaar prachtig aan.

Ze zijn beiden gebaseerd op een boek. De Helende Reis op het gelijknamige boek van Brandon Bays, Het Presence proces op dat van Michael Brown.

De Helende Reis heeft de vorm van een geleide meditatie. De cliënt ligt ontspannen op de behandeltafel en gaat met zijn volledige aandacht naar het gevoel wat zich op dat moment aandient, en naar de plek waar hij dit voelt in zijn lichaam. Hij kijkt ook of er personen naar voren komen die met dit gevoel iets te maken hebben. Ik schrijf dat op en laat de cliënt het gevoel heel groot maken met zijn volledige aandacht. Dan vraag ik hem om door deze gevoelslaag heen te zakken naar het gevoel dat er onder ligt: de volgende laag. Zo gaan we door tot de cliënt op een laag komt, waar hij rust, vrede en liefde ervaart: de Bron. Ook dit prachtige gevoel maken we heel groot. Daarna nemen we dit vredige gevoel (waar vaak prachtige kleuren licht bij worden ervaren), mee terug naar de gevoelslaag er boven. Deze laag wordt helemaal schoongespoeld door en doorstraald met het gevoel van de Bron. De cliënt wordt door mij in de meditatie meegenomen naar een prachtig strand, waar een liefdevolle gids hem verwelkomt. Er brandt een kampvuur, waar een aantal mensen zitten: de cliënt als kind en de personen die eerder genoemd waren als horende bij deze gevoelslaag. De cliënt neemt ook plaats bij het kampvuur, en gaat onder leiding van de gids in gesprek met de aanwezigen, zowel als kind als als volwassene. Er ontstaan dan heel verrassende en verhelderende gesprekken, die veel inzichten opleveren en oude pijn, waar de cliënt nu nog last van heeft, wordt hierdoor geheeld. Er komen vaak (heftige) emoties los. Op deze manier werken we door alle lagen heen, en na afloop voelt de cliënt ontspanning, opluchting en verlichting: er is veel opgeruimd! Ik schrijf alles op, en desgewenst maak ik er een verslag van.

Hoewel wordt aangeraden om het samen met anderen tegelijk te doen, doe je het Presence Proces in principe alleen met het boek. Daarin worden in het eerste deel de principes uitgelegd, die veel overeenkomsten vertonen met de Helende Reis: alles waar we nu last van hebben, op wat voor manier ook, is niets nieuws, maar heeft zijn oorzaak in onze vroege jeugd, waar het zich vastzette in ons emotionele lichaam. Deze dingen worden in het nu weer aangeraakt (getriggerd) door mensen en omstandigheden die op ons pad komen. Het is belangrijk dat we nu door dat gevoel (hoe vervelend soms ook) heen gaan, het niet ontkennen, verdoven of onderdrukken, zodat we tot de kern kunnen komen en het integreren. Daarbij komen vanzelf heel oude herinneringen boven. In het tweede deel wordt beschreven hoe je dit proces kunt activeren, en in tien weken helemaal doorlopen. Je krijgt hier iedere week nieuwe hulpmiddelen bij aangereikt. Ik ken heel veel mensen (inclusief mijzelf) die er enorm veel baat bij hebben gehad en het boek nog regelmatig als ondersteuning doorlezen.