sz14-161-068.jpg            sz14-161-069.jpg

In mijn praktijk is ontspanning bij de behandelingen een belangrijke factor, omdat ik denk en ook bijna dagelijks ervaar dat mensen door ontspanning dichter bij zichzelf komen. Daardoor kunnen ze zich makkelijker bewust worden van de kern van hun spanningen of andere problemen.

Ontspanningsmassage is een techniek die ik hiervoor regelmatig toepas, en die in verreweg de meeste gevallen heel doeltreffend is. Ontspanningsmassage is geen massage op medische indicatie, waarbij een bepaalde spier of gewricht wat problemen geeft wordt behandeld, zoals het geval is bij fysiotherapie of sportmassage. Ontspanningsmassage is gericht op de hele persoon (holistisch) en niet op een bepaald onderdeel, en intuïtie speelt er een belangrijke rol bij. 

Natuurlijk leer je de massage – handgrepen in een bepaalde volgorde, maar het is de bedoeling dat je die vaste volgorde steeds meer los gaat laten en steeds meer gaat vertrouwen op je intuïtie. Ik vind het heel leuk om dit ook in de vorm van een cursus aan anderen door te kunnen geven.

 

 

sz14-161-075.jpg